Guide

Fliser som gulvbelægning både meget slidstærke og lette at vedligeholde, samtidig er det en gulvbelægning, som du kan anvende i hele huset.

Hos Eco Global Scandinavia A/S kan du finde alle former for look. Det mest typiske man bruger som gulvbelægning er beton look, sten look og træ look fliserne. Disse findes i mange forskellige størrelse, dog anvender man typisk 60×60 og 80×80 medmindre det er træ look. Træ look fliserne kommer typisk i aflange størrelser og kan findes her.

 

Fordele ved fliser

Flisers absolut største fordel er deres høje slidstyrke, der betyder, at de har en meget lang levetid, faktisk er mange fliser nærmest umulige at slide op, så når et flisegulv en dag skiftes vil det nærmest altid være fordi, at man ønsker et stilskifte. Fliser er samtidig utroligt lette at vedligeholde og rengøre.

Fliser er også en af de eneste gulvtyper, som kan anvendes i hele huset. Så ønsker man samme gulv over det hele, vil fliser være det oplagte valg.

Udover de praktiske egenskaber, findes et meget stort udvalg af fliser at vælge i mellem, så der er god mulighed for at skabe din helt egen personlige stil. Fliser kan også anvendes på væggen, hvorved der kan skabes et flot sammenspil mellem væg og gulv.

 

Fliser er desuden inddelt i forskellige slidgrupper, som spænder fra 1-5, hvoraf slidgrupperne 2-4 er mest udbredte. Jo højere slidgruppe jo højere slidstyrke. Således bør klinker i slidstyrke 2 kun anvendes i private hjem, hvor de ikke slides ret meget. Til kommerciel brug bør klinker være i slidstyrke 4 eller 5. Slidstyrke 4 er egnet til selv de mest udsatte steder.

Fliser er også et egnet valg til terrassen. Da fliser, som ligger udendørs, udsættes for vind og vejr, stiller det høje krav til klinkerne, der blandt andet skal være frostsikre. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at flisen er egnet til formålet, hvis du køber fliser til terrassen. Disse fliser er typisk 20mm i tykkelsen og har en brudstyrke på lidt over 1 ton. De findes her.

 

Vedligeholdelse og rengøring

I forhold til vedligeholdelse og rengøring er fliser en af de mest praktiske gulvtyper. Keramiske fliser kræver ingen vedligeholdelse udover den almindelige rengøring.

Mange keramiske fliser kan i dag tåle selv syreholdige rengøringsmidler, hvilket er praktisk, når der skal fjernes kalk på badeværelset. Du skal dog være opmærksom på, at det samme ikke nødvendigvis gør sig gældende for den fuge, der er lagt mellem fliserne.

 

Hvilket look skal dine fliserne have?

Kunne du godt tænke dig det smukke eksklusive udtryk natursten giver, men uden den ekstra pleje det medfører, så kan du vælge en af de mange klinker i marmorlook, som i dag er en meget naturtro gengivelse af ægte natursten. Teknologien i dag gør, at mange ikke kan se forskellen på om det er natursten eller en keramisk flise.

Sten og betonlooket med det lidt rå udtryk nyder i disse år stor popularitet. Også dette look kan uden problemer opnås med fliser og er helt klart det mest populære valg i Skandinavien.

Eller har du måske altid ønsket dig et badeværelse med træ? Så er en flise med trælook måske den helt rette løsning og kan også nemt kombineres med andre type fliser i sortimentet.

 

Skal klinken være rektificeret?

Hvis du ønsker en tynd fuge, så kan du med fordel vælge en klinke, der er rektificeret eller laserskåret/skarpskåren, som vi også kalder det.

Langt de fleste fliser skæres til de ønskede størrelser inden brænding, men da der kan være små forskelle på, hvor meget fliserne krymper under brænding, betyder det, at der kan være små størrelsesforskelle på de enkelte fliser. Det er ikke et problem, hvis flisen skal anvendes med en almindelig fuge, men hvis man ønsker en meget smal fuge vil det kunne ses.

En rektificeret flise er derimod først skåret efter brænding, hvilket gør de enkelte præcist lige store. Det betyder, at rektificerede fliser er det rette valg, hvis du ønsker meget smalle fuger.

Keramiske fliser eller natursten?

Natursten

Natursten er naturlige da de er hugget direkte ud af et bjerg hvilket gør, at stenen har en meget åben overflade, og at den dermed er langt mere sårbar. Naturstenene har derfor også et flot look med smukke nuancer i hver enkel flise.

Ved natursten skal man være opmærksom på;

 

  • Natursten kan ikke tåle lige så meget som keramiske fliser
  • De fleste natursten tåler ikke nogen form for syre
  • Bliver hurtigere ridset
  • Natursten kræver løbende vedligeholdes for at bevare sit flotte ydre

Keramiske fliser

De keramiske fliser, eller porcelænsfliser som de også kaldes, er meget stærke og frostsikre.

Fliserne brændes ved meget høje temperaturer i en lang proces. Sammen med nye produktionsmetoder, råvarerne og selve forbrændingen, opnås fliser, som er særdeles velegnede til indendørs og udendørs belægning. Danmark, som nok er dét land i verden, hvor udendørs materialer udfordres mest, på grund af fugt og store temperatursvingninger, er keramiske fliser stadig en super løsning som både giver et flot look og er vedligeholdelsesfrit i forhold til bl.a. flisepest.

Overfladen på fliserne er helt tæt, og er ikke modtagelig for hverken fedt eller væske.

  • De fleste kan tåle store ydre påvirkninger og de fleste rengøringsmidler
  • De er meget svære at ridse
  • Der findes et virkelig stort udvalg

Udendørs fliser

Langt de fleste indkørsler og terrasser er lagt med betonfliser som man kender. De findes i mange forskellige størrelser og er også billigere end keramiske fliser. Man har få farvemuligheder men det største problem er at det kræver vedligeholdelse ifm. flisepest bl.a.

Ved valg af keramiske fliser får du både en betydelig pænere indkørsel/terrasse samtidig med at du ikke skal vedligeholde det nærmest hvert år.

 

Keramiske fliser til indkørsel

Brudstyrken på vore keramiske fliser er høj selvom de kun har en tykkelse på 2 cm. Mange har en frygt for at disse fliser ikke er tilegnet til en indkørsel men hver 60×60 flise har en brudstyrke på intet mindre en 1,3 ton. En beton flise i samme størrelse, skal have en tykkelse på mere end det dobbelte for at opnå samme brudstyrke.

Alt kan naturligvis ødelægges ved forkert brug, men vi forventer en levetid på mere end 25-30 år, på vore udendørs belægninger.

 

Opbygning af underlag:

Som udgangspunkt er proceduren nøjagtig den samme, uanset der skal lægges almindelig beton fliser eller keramik fliser.

Der er en række forhold som skal være i orden. Tag altid en professionel med på råd.

Af gode grunde kan vi ikke rådgive omkring opbygning af underlag, da vi ikke kender de gældende bundforhold, dræning osv. osv.

Betonfliser kan oftest vibreres efter nedlægning. Dette er ofte nødvendig, fordi beton fliserne aldrig er helt ens i tykkelsen. Keramikfliser kan ikke vibreres, hvilket heller ikke er nødvendigt da fliserne er helt ens i tykkelse.

Det er en god idé at lave afretningslaget så tyndt som muligt, da der er mindst bæreevne i afretningslaget. Vær omhyggelig med at rette af.

Der er én ting som keramik fliser ikke tåler. De må ikke støde sammen. Derfor skal der monteres T stykker samt X imellem fliserne. Disse firker samtidig som fugekryds, og giver en fuge på 3 mm.

 

Fuge til dette

Der er flere muligheder.

Der kan stadig bruges den strandsand som man kender det. Et godt alternativ til dette er stenmel, som sætter sig hårdere, og stabiliserer og dræner bedre.

Vi anbefaler dog at man bruger færdigblandede fuge materialer, som hærder op som en let elastisk beton. Blandingen fejes / skrabes ned i flisefugerne og nedvandes med vand. Disse typer har klare fordele og man opnår samtidig et flottere resultat. Ingen fuge materiale på fliserne, og betydelig minimering af ukrudt.